Endegyldig kur mod tobaksafhængighed fundet


"Tadaah! Vi er også blevet røgfrie ved hjælp af TABAC!"
Foto: Tatiana Vychegzhanina, Ukraine, på Colourbox.

Igennem mange hundrede år – ja, næsten helt tilbage til Amerikas opdagelse – har tobak været benyttet som et lindrende middel mod nervøsitet, ængstelse og indre uro, så de således ramte kan opleve et øjeblik af 15 minutters fredfyldthed – før de må tage endnu en cigaret og gentage behandlingen.

Tobaksindustrien har gennem århundreder været leverandører af dette kortvarigt lindrende produkt mod denne lidelse. Men ak, midlet har aldrig haft en permanent virkning. Patienten har været nødt til vedvarende at indtage denne medicin for at have det godt, når han eller hun først var begyndt – det er altså et middel, der skaber afhængighed uden at løse det reelle problem, for patienten er nødt til at blive ved med at indtage midlet time efter time, dag efter dag, år efter år. Det har forskere inden for tobaksindustrien været klar over i årtier nu. I det lange løb bliver det dyrt for den enkelte, som må ofre andre af livets goder, som ikke-rygere nyder, blot for at få sit hyppige hiv.

Men nu er det endeligt lykkedes for disse tobaksforskere at finde en kur mod nervøsitet, ængstelse og uro, som er permanent – og altså gøre rygning unødvendig fremover, og behandlingen varer tilmed relativt kort tid.

Dermed bryder industrien med sin hidtidige strategi med at levere lindrende midler på livslang basis – midler som kun har kort virkningstid – 15 minutter – til fordel for en relativt billig og permanent løsning. Det kan blive et gode for samfundet.

I Danmark dør årligt 13.600 mennesker af følgesygdomme til denne rygning – det er en femtedel af en årgang. Og ikke nok med det, rygningen og dens følgesygdomme medfører også, at patientens livskvalitet de sidste 10 år af dennes liv bliver stærkt forringet med talrige besøg hos sundhedsvæsenet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke udtrykker "Jeg er dybt taknemmelig over for dette banebrydende tiltag fra tobaksindustrien til fordel for tobakssyge danskere."

Han mener, at det – udover at øge folkesundheden – kan medføre en nedbringelse af de skattebebyrdede danskeres bidrag til regionernes sundhedsbehandling. På den anden side er skatteminister, Jeppe Bruus, ked af, at det betyder et manglende afgiftsprovenu for statskassen. Men finansministeriets regnedrenge har beregnet, at det – summa summarum – alligevel er en fordel for statskassen og dermed skatteyderne, for hvad der mistes på ballongyngerne vindes flerfold på karrusellerne.

Jack Bowles, administrerende direktør for tobaksformaet British American Tobacco (BAT), der i 2008 overtog danske House of Prince’s tobaksproduktion på Tobaksvej i Søborg, og som er kendt for at producere de kendte og blandt rygere elskede cigaretmærker Prince, King's og Cecil, har på en pressekonference udtalt, at “Det er et paradigmeskifte inden for vores branche. Vi vil ikke længere lade grådighed og shareholder value være vores eneste værdier. For os er den nye forretningsmodel at tage det enkelte menneskes sande interesser dybt alvorligt og, ja, med kærlighed, barmhjertighed og visdom at hjælpe dem til en ikke kun tobaksfri tilværelse, men også et bedre fysisk såvel som psykisk velvære. Det er nu en del af vores nye mission statement, som er blevet vedtaget med et stort flertal af aktionærerne på den nyligt afholdte generalforsamling i selskabet.”

Fra andre dele af den internationale tobaksindustri lyder der dog kritiske røster med modstand mod det nye paradigme, som for flere synes alt for radikalt og vidtgående og også en abrupt afvigelse fra den hidtidige forretningsmodel, der sigter mod at tjene penge på en kronisk sygdom, som man kun fremstiller et lettere lindrende middel mod, men aldrig en kur. Dermed kan man blive ved og ved med at sælge midlet, fordi det i virkelighed ikke har en vedvarende virkning. Det er på en måde en narresut. Rygetobak har været det, man i markedsføringssproget kalder en ”cash cow” (dansk: malkeko) – altså et produkt der giver høj og vedvarende indtjening – og dermed shareholder value, som er det mange virksomhedsledere og -bestyrelser bedømmes efter af deres aktionærer.

For mange investorer har shareholder value hidtil været et yderst vigtigt begreb, som er vigtigere end samfundssind og ansvarlighed. Det nye og epokegørende er at balancere alle disse værdier i en passende blanding, så der stadigt tjenes penge men dog uden, at planeten bliver ubeboelig.

Tobaksselskaber og -avlere verden over frygter dog faldende indtægter og styrtblødende aktiekurser, hvis dette paradigme bliver mere udbredt – ”Ja, for tænk, hvis nu regeringer verden over ønsker at tilbyde den nye behandling til deres borgere – det vil kunne få katastrofale følger for hele tobaksindustrien,” forlyder det fra en talsmand for International Tobacco Growers' Association (ITGA).

BAT er med støtte i deres forskningsresultater i fuld gang med at udbygge deres nye forretningsmodel og -koncept ved at etablere, hvad der skal blive til en landsdækkende behandlerkæde ved navn TABAC efter franchise-princippet. TABAC er firmaets forkortelse for Treatment and Abandonment of Bad Attitude Centre.

Firmaet har været meget hemmelighedsfuldt om, hvilken slags behandling centrene egentligt tilbyder, men ifølge en pålidelig kilde, der ønsker at være anonym, siges det, at der i kuren mod rygning indgår bl.a. nyorientering, at få en ny retning, mening og mission i livet.

Post scriptum

Baggrunden for historien: Vi var nogle stykker, der på et skrivekursus blev opfordret til ikke kun at skrive sande, spirituelle, dokumentariske tekster men bl.a. også fiktive, skønlitterære, spirituelle historier, artikler og værker. Dette er derfor en historie skrevet for at øve mig i at skrive en (fiktiv) historie i journalistisk stil i forvaltningssprog/ magtsprog. Den er skrevet i en stil, som af og til er blevet set på netmediet www.rokokoposten.dk, og som kan kaldes for "omvendt satire".

Omvendt satire er om et emne, en værdi eller handling, der normalt anses for almindelig og god i samfundet – i hvert fald i tidligere tider – men som i nutidens hverdagspraksis er blevet ret ualmindelig og sjælden. Derfor fremstår artiklen satirisk i forhold til den for tiden herskende holdning. 

Artiklen blev lagt ud som et opslag på Facebook den 1. april 2022 – i håb om, at den ikke for altid vil være en aprilsnar.

Basis for historien - "The Insider"

I 1999 udkom en amerikansk film, "The Insider", som er en dramatisering af en forskningskemiker inden for "Big Tobacco", der nødtvunget gik med til at tale som whistleblower fra tobaksindustrien  selvom han havde en såkaldt non-disclosure agreement  han måtte altså ikke udtale sig om den viden, han havde opnået i firmaet. 

I en udsendelse i den anerkendte kvalitets journalistiske programserie 60 Minutes, der i 1994 skulle have været sendt på den amerikanske tv-kanal CBS, blev han interviewet om tobaksindustriens bevidste arbejde i laboratorier for at øge rygernes afhængighed af tobak via tilsætningsstoffer. Formålet med forskningsarbejdet var blandt andet at fastholde rygerne i deres trang og dermed sikre firmaet faste fremtidige indtægter. 

De syv direktører for de store tobaksselskaber i USA (i filmen kaldet "de syv dværge"havde bevidst løjet ved en kongreshøring vist live på tv om disse forhold og fremført det velkendte synspunkt, at "der ikke er nogen videnskabeligt bevist sammenhæng mellem rygning og lungekræft" - til trods for, at firmaerne faktisk selv havde undersøgt det og fundet en sammenhæng

Whistlebloweren kalder i filmen cigaretter for "nicotine delivery devices"  altså nikotinleveringsenheder.

Du kan se en trailer til filmen herunder.

Bemærk: Videoklippene herunder er på engelsk. Du kan du slå simultan taleoversættelse til skriftlige, engelske undertekster til. Via tandhjulet ⚙️ i afspilleren kan du endvidere vælge automatisk simultan oversættelse fra engelske til danske undertekster. Du kan også gøre underteksterne større, ændre farve m.m.



Instruktør: Michael Mann.

Medvirkende: Al Pacino, Russel Crowe, Christopher Plummer, Diana Venora, Philip Baker.

Synopsis: Baseret på den sande historie om et CBS 60 Minutes-afsnit i 1994 om tobaksindustriens uredelighed og pligtforsømmelse, som alligevel ikke blev sendt, fordi CBS' nye mulige ejer, Westinghouse, angiveligt modsatte sig det. Al Pacino spiller producer hos 60 Minutes og Russel Crowe whistlebloweren i filmen.

Se den: Du kan se hele filmen med mulighed for undertekster på dansk, engelsk og en række andre sprog på YouTube her. Virker linket ikke, så klik her for at finde filmen.

I 1996 sendte CBS denne 30-minutter lange udsendelse på 60 Minutes om whistlebloweren, mod hvem der blev begået karaktermord fra tobaksfirmaernes side.

Min personlige rygehistorie

Forfatteren til denne artikel har selv gennem sin barndom og ungdom skullet udholde rygning fra et familiemedlem. Han har, når han blev spurgt, "ryger du?" kunnet svare, "ja, jeg har været passivryger det meste af mit liv." Men han har ikke selv været aktiv ryger på noget tidspunkt.

Senere i livet har han været vidne til, at de fleste mennesker i hans omgangskreds holdt op med at ryge, og at der nu er yderst få rygere tilbage. 

I 2007 vedtog Gladsaxe Kommune, hvor han bor, at forbyde rygning indendørs i Gladsaxe Kommunes tilbud som for eksempel idrætshaller, biblioteker og daginstitutioner. 

I 2015 indførte Gladsaxe som en af de første kommuner i Danmark røgfri arbejdstid for medarbejderne, og fra 2017 blev der indført røgfri skoletid. 

I begyndelsen af 2020 tog Gladsaxe skridtet videre med røgfrie legepladser, hvor der gøres en yderligere indsats for at skabe flere røgfrie miljøer, hvor børn og unge færdes. Formålet med indsatsen er at forebygge, at børn og unge inspireres til rygning og at sende et klart signal om, at børns leg bør foregå i et røgfrit miljø. Forældre og andre må således ikke længere ryge på kommunalt ejede legepladser. Kommunen opfordrer private legepladser til at følge trop.

Fakta om rygning i 2020 i Danmark

  • Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge.
  • Blandt 16-19-årige ryger 24 procent hver dag eller lejlighedsvist – i 2013 var det 22 procent.
  • Langt de fleste rygere begyndte at ryge, inden de fyldte 18 år.
  • 17 procent af danskerne ryger hver dag, 6 procent ryger lejlighedsvist.
  • 7 ud af 10 rygere ville ikke ryge, hvis de kunne leve deres liv om.
  • Hvert år dør omkring 13.000 danskere på grund af tobak.
  • Hvert fjerde dødsfald i Danmark skyldes tobaksrygning.
  • En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen dokumenterer, at mere end hver fjerde i aldersgruppen 15-29 år dagligt eller lejlighedsvist bruger et tobaks- eller nikotinholdigt produkt som cigaretter, e-cigaretter eller snus.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Med venlig hilsen

Lars Laursen.

Kilder

  • Berlingske 19. juli 2005: USA appellerer tobaks-dom. Det amerikanske justitsministerium appellerer dom, som har afskåret myndighederne fra at kræve 280 mia. dollar fra tobaksvirksomhederne.
  • BT 22. maj 2009: Tobaksfirmaer snyder med "light". Amerikansk appeldomstol siger, at tobaksindustrien har løjet i årevis over for rygere, og de skal fjerne "light" fra cigaretpakkerne.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Frans af Assisi – Den lille kirke i den store kirke

Hvad er Helligånden?